• INSEMINACIJA: Šta sve treba da znamo?

    • 20.08.2024
    INSEMINACIJA: Šta sve treba da znamo?

    Inseminacija je metoda lečenja infertiliteta, kojim se povećavaju šanse za oplodnju jajne ćelije. Ovaj metod povećava šanse za trudnoću. U toku inseminacije se obrađeni uzorak sperme kateterom ubacije u matericu. Ovaj neinvazivn, jednostavn metod je prvi izbor među metodama za rešavanje neplodnosti. Uslov za izvođenje postupka inseminacije je da jajovodi budu prohodni i da uzorak sperme bude zadovoljavajući, u smislu količine i kvaliteta.

    Inseminacija se može se raditi u spontanom ili indukovanom ciklusu. U toku pripreme za inseminaciju, mogu se koristiti lekovi za podsticanje sazrevanja većeg broja folikula i oslobađanje jajnih ćelija. U svakom slučaju ginekolig procenjuje, koje korake je potrebno preduzeti kako bi inseminacija bila uspešna. 

    Ako se nakon niza analiza ispitivanja fertiliteta utvrde teškoće u ostvarivanju začeća, po proceni lekara, lečenje se uglavnom započinje sa procesom inseminacije. 

    Da bi se povećale šanse za uspešnu inseminaciju koja rezultira trudnoćom potrebno je pažljivo usaglasiti nekoliko faktora pre same procedure:

    • Praćenje ovulacije – pomoću ultrazvuka prati rast se folikula i meri se nivo LH iz krvi ili urina – ovulacija će se desiti 12-36 sati posle njegovog skoka
    • Priprema uzorka sperme – uzorak sperme se daje na dan inseminacije, najbolje nakon apstinencije u periodu od 2 do 4 dana. Svez uzorak, dat neposredno pre procedure, će biti tretiran tako da se visoko aktivni, progresivno pokretni spermatozoidi ovdoje od semena nižeg kvaliteta i drugih elemenata.

    Kada se preporučuje inseminacija?

    • Bračni infertilitet – Inseminacija (IUI) se često bira kao prvi tretman za lečenje infertiliteta. Infertilitet se definiše kao izostanak trudnoće posle godinu dana aktivnog pokušavanja, bez upotrebe kontraceptivnih metoda.
    • Grlić materice kao uzrok infertiliteta – Problemi neplodnosti vezano sa grlićem materice se javljaju u 5-10% slučajeva. U pitanju je ili stenoza grlića materice ili interakcija spermatozoida i cervikalne sluzi kada dolazi do slepljivanja spermatozoida i njihove inaktivacije. Cervikalna sluz se tokom menstrualnog ciklusa menja, zavisno od estrogena i progesterona. Inseminacijom se zaobilazi grlić materice i povećava se verovatnoća trudnoće. 
    • Kvalitet spermograma kao uzrok infertiliteta – Ukoliko u spermi ne postoji dovoljna količina spermatozoida, ili su postojeći spermatozoidi neadekvatne pokretljivosti i morfologije, onda se preporučuje inseminacija, jer se obrađena sperma fizički ubacuje kateterom u materičnu duplju i tako pomaže procesu oplodnje.

    Neki parovi imaju poteškoća u začeću zbog loših nalaza semene tečnosti. U pripremnih fazama rade se testovi spermokulture ( bakteriološko-mikološka analiza), spermograma i spermocitogram. Spermogramom ili nativnim pregledom semene tečnosti se dobijaju podaci o ukupnom broju spermatozoida. Procenjuje se progresivnost pokretnih i slabo pokretnih spermatozoida kao i zapremina, viskoznost, brzina likvefakcije, pH i boja ejakulata.  Spermocitogram je deo pregleda semene tečnosti kada se dobijaju podaci vezani su za morfologiju spermatozoida odnosno promena i prisustvo drugih ćelija, kao što su leukociti, eritrociti, epitelne ćelije, nezrele forme spermatozoida, bakterije itd.

    • Ovulatorni faktori neplodnosti – Inseminacija se takođe može izvesti za žene koje imaju infertilitet uzrokovan problemima sa ovulacijom, uključujući odsustvo ovulacije ili smanjen broj jajnih ćelija.

    Rizici

    Često, intrauterina inseminacija je jednostavan i siguran postupak. Rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema je nizak. Neki od rizika su infekcija, blago krvarenje izazvano kateterom ili višestruka trudnoća.

    Kako se vrši intrauterina inseminacija

    Procedura

    Dok ležite na preglednom stolu, stavljate noge u stezaljke. Plastični ili metalni instrument sa zglobom, nazvan speculum, koristi se da bi se raširile zidove vagine. Tokom procedure, doktor ili medicinska sestra:

    Povezuje vialu koja sadrži uzorak zdravih spermatozoida na kraj dugog, tanakog i fleksibilnog tubusa, nazvanog kateter. Stavlja kateter u vaginu, kroz grlić materice i u matericu. Pritiska uzorak sperme kroz tubus u matericu. Uklanja kateter, a zatim speculum.

    Posle procedure

    Nakon što se sperma stavi u vašu matericu, ležite na leđima neko vreme. Kada se procedura završi, možete se obući i nastaviti sa uobičajenim dnevnim aktivnostima. Možete imati blago krvarenje tokom par dana nakon procedure.

    Rezultati

    Sačekajte dve nedelje pre nego što uradite test za trudnoću kod kuće. Ako testirate prebrzo, rezultat može biti lažno negativan ili lažno pozitivan. Ukoliko ne zatrudnite, možete pokušati ponovo sa inseminacijom pre nego što pređete na druge tretmane za neplodnost. Često se ista terapija koristi u 3 do 6 ciklusa tretmana kako bi se maksimizirale šanse za trudnoću.

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing