• Kako hormonske promene mogu uticati na vaše oralno zdravlje?

    • 25.07.2024
    Kako hormonske promene mogu uticati na vaše oralno zdravlje?

    Hormonske promene igraju ključnu ulogu u mnogim aspektima našeg zdravlja, uključujući i oralno zdravlje. 

    Tokom različitih faza života, kao što su pubertet, trudnoća, menstrualni ciklus i menopauza, fluktuacije u nivou hormona mogu značajno uticati na zdravlje zuba i desni. Razumevanje veze između hormonskih promena i oralnog zdravlja ključno je za prevenciju i tretman problema koji mogu nastati, omogućavajući vam da održavate zdrav osmeh tokom svih faza života.

    Kada se javlja bol u desnima i kako ga ukloniti?

    Bol u desnima može biti znak raznih problema, od upale desni do ozbiljnijih dentalnih stanja kao što su parodontalne bolesti. Ovaj bol često je povezan sa hormonskim promenama koje mogu povećati osetljivost desni i izazvati njihovu upalu. Hormoni kao što su estrogen i progesteron mogu dovesti do povećanog protoka krvi u desni, čineći ih sklonijim oticanju i krvarenju. Da bi se bol u desnima ublažio i sprečio, važno je pridržavati se nekoliko osnovnih koraka oralne higijene. Prvo, redovno i pravilno četkanje zuba i korišćenje zubnog konca pomaže u uklanjanju plaka i bakterija koje mogu izazvati upalu desni. Korišćenje četkice sa mekim vlaknima može smanjiti iritaciju desni, dok antiseptičke vodice za ispiranje usta pomažu u kontroli bakterija i održavanju zdravlja usne šupljine.

    Takođe, redovni stomatološki pregledi su ključni za rano otkrivanje i tretman problema sa desnima. Stomatolog može pružiti profesionalno čišćenje zuba, ukloniti plak i kamenac, te preporučiti odgovarajuće tretmane kao što su antibiotske terapije ili posebne paste za zube za osetljive desni. U slučaju ozbiljnijih problema, kao što su parodontalne bolesti, mogu biti potrebni specifični tretmani kao što su dubinsko čišćenje ili hirurški zahvati.

    Pored redovnog održavanja oralne higijene, zdrava ishrana i izbegavanje pušenja mogu značajno doprineti zdravlju desni. Hrana bogata vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C i kalcijumom, jača desni i podržava opšte oralno zdravlje. Izbegavanje šećera i prerađene hrane smanjuje rizik od karijesa i upale desni. Usvajanjem ovih zdravih navika, možete značajno smanjiti bol u desnima i održavati zdravlje usne šupljine kroz sve faze života.


    Trudnoća i oralno zdravlje! Šta svaka trudnica treba da zna?

    Trudnoća donosi brojne promene u telu žene, uključujući i promene koje mogu uticati na oralno zdravlje. Hormonske promene tokom trudnoće mogu povećati rizik od razvoja problema sa zubima i desnima, što čini redovnu negu usne šupljine još važnijom. Estrogen i progesteron, hormoni čiji se nivoi značajno povećavaju tokom trudnoće, mogu dovesti do povećane osetljivosti desni, oticanja i krvarenja, stanja poznatog kao trudnički gingivitis.

    Trudnički gingivitis je relativno čest problem koji se javlja kod mnogih trudnica. Simptomi uključuju crvenilo, oticanje i krvarenje desni, posebno prilikom četkanja ili korišćenja zubnog konca. Da bi se smanjio rizik od gingivitisa, trudnice bi trebale posvetiti posebnu pažnju svojoj oralnoj higijeni. Redovno četkanje zuba, najmanje dva puta dnevno, i korišćenje zubnog konca, pomaže u uklanjanju naslaga i smanjuje rizik od upale. 

    Pored održavanja dobre oralne higijene kod kuće, trudnice bi trebale redovno posećivati stomatologa. Preporučuje se obavljanje pregleda i profesionalnog čišćenja zuba tokom trudnoće, kako bi se na vreme otkrili i tretirali eventualni problemi. Stomatolozi mogu pružiti savete prilagođene trudnicama, uključujući preporuke za proizvode koji su sigurni za upotrebu tokom trudnoće. Takođe, izbegavanje šećera i zdravija ishrana mogu pomoći u očuvanju zdravlja zuba i desni tokom ovog osetljivog perioda.

    Hormonske promene tokom trudnoće mogu povećati rizik od razvoja parodontalnih bolesti, koje mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje majke i bebe. Istraživanja su pokazala povezanost između parodontalnih bolesti i komplikacija u trudnoći, kao što su prerano rođenje i niska porođajna težina. Stoga je neophodno da trudnice održavaju redovnu i temeljnu oralnu higijenu, posete stomatologu i obrate pažnju na bilo kakve promene ili probleme sa zubima i desnima.

    Uticaj hormonskih terapija na zdravlje zuba

    Jedan od najčešćih uticaja hormonskih terapija na oralno zdravlje je povećana osetljivost i upala desni. Pacijenti koji koriste hormonske terapije mogu primetiti simptome kao što su crvenilo, oticanje i krvarenje desni, posebno prilikom pranja ili korišćenja zubnog konca. Redovna oralna higijena, uključujući temeljno četkanje i korišćenje zubnog konca, može pomoći u kontroli ovih simptoma.

    Pored problema sa desnima, hormonske terapije mogu povećati rizik od razvoja suvoće usta (xerostomije). Suvoća usta može dovesti do smanjenja proizvodnje pljuvačke, koja je ključna za održavanje zdravlja usne šupljine. Pljuvačka pomaže u ispiranju ostataka hrane i bakterija, neutralizaciji kiselina i zaštiti zuba od karijesa. Smanjena proizvodnja pljuvačke može povećati rizik od karijesa, bolesti desni i drugih oralnih problema. Upotreba proizvoda za vlaženje usta, kao što su specijalne vodice i gelovi, može pomoći u ublažavanju simptoma suvoće usta.

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing